1. Een voor allen?
U wilt bij verschillende bedrijven solliciteren, maar krijgt hoofdpijn als u erover nadenkt om uw documenten elke keer voor de betreffende baan aan te passen?
Daar ben je niet alleen mee. Maar feit is dat er geen uitgebreide sollicitatie is die geschikt is voor elke vacature. Recruiters kunnen op het eerste gezicht zien of ze een massale aanvraag voor zich hebben of dat een sollicitant tijd en aandacht heeft besteed aan hun documenten.
Maar dat betekent niet dat u het wiel helemaal opnieuw moet uitvinden. Nadat de basisstructuur van een motivatiebrief of motivatiebrief is opgesteld, kunnen deze relatief snel worden geïndividualiseerd en aangepast aan de functie van uw interesse.
Je moet ook je cv aanpassen. Als je veel werkervaring hebt, kun je bijvoorbeeld een beetje opruimen en alleen de functies vermelden die relevant zijn voor de baan waarnaar je streeft.
2. Haast is de boodschapper van de duivel
… is een oud gezegde dat ook kan worden toegepast bij het maken van een applicatie. Als u uw droomjob herkent in een vacature, is het alleen begrijpelijk dat u deze zo snel mogelijk wilt aanvragen.
Maar overmatige haast neemt wraak in de vorm van slordige fouten. U mag alleen aanvragen verzenden die u vooraf zorgvuldig hebt gecontroleerd en herzien. Er is geen ruimte voor typefouten of verouderde informatie, waardoor je er in de ogen van de recruiter rommelig en misplaatst uitziet. Zorg er ook voor dat u uw documenten naar de juiste persoon stuurt.
Om gênante fouten te voorkomen, raden we u aan uw vrienden of familieleden uw documenten opnieuw te laten controleren voordat u ze verzendt.
3. Trots komt voor de val
Niet iedereen slaagt erin de gulden middenweg te vinden in zelfmarketing. Waar begint understatement en waar eindigt arrogantie? Om erachter te komen, is het belangrijk om je bewust te zijn van je eigen capaciteiten en sterke punten, maar ook van zwakke punten. De eenvoudigste manier om dit te doen, is door vrienden en familie om eerlijke feedback te vragen:
Maak een lijst van je sterke en zwakke punten. Wees zelfkritisch en streef naar objectiviteit.
Deel deze lijst met vrienden of familieleden. Ze kennen je goed en kunnen je veel objectiever beoordelen dan jezelf Vraag hen om feedback over je opnames.
Vergelijk vervolgens uw eigen beoordelingen met die van de mensen die u om hulp heeft gevraagd. Welke verschillen merk je? Zijn deze schattingen – positief of negatief dan die van u – realistisch? Denk nog eens goed na over de ontvangen feedback.
Verwerk de nieuwe kennis over jezelf in je sollicitatiedocumenten na zelfreflectie.
4. Alles up-to-date?
Als je lang in dezelfde baan blijft, zal je je cv waarschijnlijk niet regelmatig updaten. Vergeet dus niet kritisch naar de inhoud te kijken voordat u deze aan de rest van uw toepassing toevoegt.
Welke nieuwe vaardigheden heb je geleerd? Werk je nu met programma’s die je nog niet eerder onder de knie had? Al deze informatie is belangrijk en kan u van dienst zijn. Je moet ook de huidige verdere en geavanceerde training opnemen.
Sorteer ook die eerdere banen die niet gerelateerd zijn aan de baan die u zoekt, tenzij u niet veel werkervaring heeft. In dat geval kunt u deze informatie daarin bewaren.
5. Schiet niet het doel voorbij
Creatieve toepassingen kunnen een geweldige manier zijn om zich te onderscheiden van andere kandidaten. Het visuele en taalkundige ontwerp van de documenten zegt veel over de persoonlijkheid van de afzender en suggereert tot op zekere hoogte ook zijn capaciteiten. Een ervaren recruiter krijgt ook een idee of de sollicitant bij het bedrijf past of niet.
U moet er echter goed over nadenken of u wel of niet voor een dergelijke toepassing kiest. Werkgevers in de creatieve industrie of vooruitstrevende, onconventionele bedrijven zullen zeker onder de indruk zijn van zoveel enthousiasme en verscheidenheid aan ideeën. Conservatieve werkgevers zullen er daarentegen niet veel van weten en kunnen de applicatie misschien uitzoeken omdat deze niet aan hun strikte eisen voldoet.