electriciteit

Electriciteit

Elektriciteit speelt tegenwoordig een grote rol in ons leven en we kunnen eigenlijk niet meer zonder. Denk maar eens aan de dingen die je elke dag gebruikt en vraag je hierbij af of ze wel zonder elektriciteit zouden werken. Je zult al snel tot de conclusie komen dat ze bijna allemaal elektriciteit nodig hebben.

Elektriciteit staat in de volksmond beter bekend als stroom. Stroom is simpel gezegd een benaming voor elektrische energie. Deze energie werkt doordat het vrij stroomt. Als we een gloeilamp als voorbeeld nemen zien we dat het niet werkt als er enkel energie naartoe gaat, want de energie moet blijven stromen. Er moet zowel energie heen als terug. Dit noemen we ook wel de stroomkring.

Geschiedenis van de elektriciteit?

Elektriciteit is al heel lang bij de mensen bekend. In de oudheid kenden ze het elektrische energie al. Toen bestonden er natuurlijk geen batterijen of stopcontacten. Men kende elektrische energie door de bliksem en vissen in de zee die elektrische energie opwekken. Wetenschappers van die tijd deden zelf experimenten met elektrische energie. Ze lieten zieke mensen de vissen aanraken, om ze met een elektrische energie proberen te genezen.

De eerste echte proeven met elektriciteit vonden pas veel later plaats. In 1752 voerde Benjamin Franklin de eerste proeven met elektriciteit uit. Hij probeerde de elektrische energie van bliksem op te vangen en te gebruiken. Het lukte hem echter niet om deze energie te beheersen, maar dankzij zijn experimenten vond hij wel de bliksemafleider uit. Volta bouwde jaren later de allereerste batterij. De batterij had een onafgebroken stroomkring waardoor de eerste echte elektrische energie was uitgevonden. Hiervoor konden er enkel stroomstoten worden opgewekt en hiermee kon natuurlijk niks aangedreven worden.

Elektriciteit in ons leven
Voor ons is elektriciteit iets heel gewoons en we staan er niet eens bij stil. We gebruiken elke dag smartphones, tablets, laptops, en computers. We verwarmen ons eten in de magnetron en houden het goed in de koelkast. Voor al deze dingen wordt er elektriciteit gebruikt. Zonder elektriciteit zou er niet eens licht zijn en zouden we kaarsen moeten gebruiken.

Al deze energie kost natuurlijk wel geld en de prijzen van elektriciteit stijgen iedere jaar weer. Het is dan ook zeker slim om iedere jaar via het internet de prijzen van verschillende aanbieders te vergelijken, want de prijzen veranderen iedere jaar weer. Door de prijzen te vergelijken kun je iedere jaar een paar honderd euro besparen. Want sommige leveranciers hebben eens per jaar mooie energie aanbiedingen.

Electriciteit is echter duur, net als andere soorten energie die we in huis gebruiken.

Om toch niet al te hoge energienota’s te krijgen is besparing dus heel nuttig. Bovendien kan je eens per jaar kijken of er niet een goedkopere energieleverancier is. Dit is absoliuut aanbevolen, temeer omdat je vaak bij overstappen ook vaak een aantal maanden of een bepaald aantal Kwh gratis krijgt van de nieuwe energieleverancier.