autoverzekering

Waar op letten bij de Autoverzekering?

Het afsluiten van een autoverzekering is binnen mum van tijd gedaan. Toch is hier een risico aan verbonden. Je loopt namelijk de kans om een verzekering af te sluiten die helemaal niet past bij jouw persoonlijke situatie. Het risico is dat je voor hoge kosten kan komen te staan. Wat moet je op letten bij het afsluiten van een autoverzekering?

Wat voor soort verzekering?

Een autoverzekering kan worden afgesloten in drie verschillende dekkingen. Dit zijn de WA, beperkt casco (WA Plus) en volledig casco (All Risk). Verder zijn er aanvullende dekkingen af te sluiten. De WA ben je als autobezitter verplicht om af te sluiten. Hierbij ben je verzekerd voor schade die je met je voertuig aanbrengt aan derden. In sommige gevallen kan het verstandiger zijn om een uitgebreidere dekking te kiezen. De beperkte en volledig casco zijn niet verplicht.

Welke kosten moet de verzekering dekken?

Over het algemeen geldt, hoe uitgebreider de verzekering, hoe hoger de premie. Door het afsluiten van een verzekering kun je ervoor zorgen dat schade voor eigen rekening komt. Een belangrijke vraag hierbij is dan ook: kan en wil ik de schade aan mijn eigen auto zelf betalen? Niet alle schade wordt namelijk door een WA of casco gedekt. Verdiep je daarom goed in de soorten verzekeringen en beslis tot op welke hoogte je verzekerd wilt zijn.

Aanvullende verzekeringen

Bij een nieuwe auto is het bijvoorbeeld handig om een aanvullende verzekering af te sluiten, zoals een WA plus of allrisk. Deze laatste biedt dekking voor schade aan derden, maar ook aan eigen voertuig. Deze wordt meestal gekozen voor auto’s tot maximaal 5 jaar oud. Denk erover na of een aanvullende verzekering wilt afsluiten. Er zijn verzekeringen die de schade aan inzittenden vergoed. Of verzekeringen die je helpen bij juridische kwesties. Ga je vaak naar het buitenland? Dan is het raadzaam om een goede dekking voor het buitenland te hebben.

Korting voor schadevrije jaren

Het aantal schadevrije jaren dat je hebt, geeft korting op een autoverzekering. De korting wordt berekend door middel van treden. Elk jaar dat je schadevrij hebt gereden, geeft je recht op extra korting. Dit wordt ook wel de Bonus Malus korting genoemd. Het indienen van een schadeclaim gaat ten kosten van schadevrije jaren. Het aantal treden is afhankelijk van de verzekeraar. Daarom is het belangrijk om van tevoren de polisvoorwaarden goed door te nemen. Bij sommige verzekeraars kun je kiezen voor een no-claim beschermer. De schadeclaim gaat niet ten koste van de jaren dat je schadevrij hebt gereden.

Ga om de juiste verzekering te vinden voor de autoverzekering afsluiten eerst goed vergelijken. Niet alleen op prijs, maar ook op voorwaarden.