Shortlease

Het huren en lenen van producten is erg populair. Vaak is dit voor beide partijen erg nuttig, het is dus een win-win situatie. Neem een aannemer als voorbeeld. Bij een grote klus zal hij moeten beschikken over ontzettend veel spullen zoals machines en gereedschap.

Daarbij komt ook nog eens kijken dat de klussen van aannemer regelmatig van elkaar verschillen, dit betekent dus dat hij bij elke klus andere machines en gereedschap nodig heeft. Het aanschaffen van al deze materialen en spullen is haast niet mogelijk. Het is dan efficiëntste de machines en het gereedschap te huren of leasen. Dit geldt hetzelfde voor bedrijven de hun personeel moeten voorzien van auto’s, een verkopen kan immers niks verkopen als hij of zij niet van A naar B kan. Een bedrijf is niet in staat deze auto’s in een keer aan te schaffen, dit bedrag is gewoonweg te groot. Deze bedrijven maken hiervoor gebruik van leasecontracten. Welke vormen van lease er zijn en hoe dit in zijn werk gaat, wordt in dit artikel verder uitgelegd.

Welke vormen van leasen zijn er

Er zijn drie verschillende vormen van leasen, namelijk operational lease, financial lease en shortlease . Alle drie de vormen van leasen heb zijn voor en nadelen. Het daarom voor jou belangrijk goed in kaart te brengen welke vorm van leasen het beste bij jouw past.

financial lease verschilt het meeste ten opzichte van operational en shortlease. Financial lease is eigenlijk een huurkoop , de leasemaatschappij verkoopt gedurende een bepaalde periode de auto aan de toekomstige eigenaar. Dit kun je vergelijken met een hypotheek, maandelijks wordt er een bedrag afbetaald tot het einde van het contract. Als het contract verlopen is en de auto dus is afbetaald, is de koper voor 100 procent de eigenaar. Simpel uitgelegd is de koper economische eigenaar maar de leasemaatschappij juridische eigenaar tot het einde van het contract. Bijkomende kosten zoals onderhoud, verzekering, belasting en APK zijn voor de klant zelf. Shortlease en operational lease lijken in meerdere maten op elkaar, het enige grote verschil is de duur van de overeenkomst. Shortlease duurt minimaal een maand en kan doorlopen tot ongeveer een jaar. Een shortlease is zowel mogelijk bij een occasion als bij een nieuwe auto. Er zitten veel voordelen aan shortleasen. Je komt niet snel in de schulden omdat het contract maximaal een jaar duurt, bij sommige maatschappijen kun je zelfs maandelijks opzeggen. Loopt jouw bedrijf verlies of ben je genoodzaakt personeel te ontslaan die in het bezit zijn van een leaseauto? Geen probleem, je zit niet vast aan lange contracten. Een shortlease bedrijfswagen is dus ideaal. In tegenstelling tot financial lease wordt je geheel ontzien van de bijkomende kosten zoals de verzekering, belasting, onderhoud en APK kosten. Hierdoor krijg je nooit te maken met onvoorziene hoge kosten.  Operational lease kun je vergelijken met shortlease, deze vorm van leasen duurt echter langer dan een jaar. Bij operational lease zit je bijna altijd vast aan het contract, bij beëindiging zul je een torenhoge boete moeten betalen.