Sparen via internet

Sparen via internet

Sparen via internet is eigenlijk net zo makkelijk als naar een filiaal van een bank gaan, en daar een spaarrekening openen, alleen het is toch wel wat makkelijker omdat je de deur niet uit hoeft. Het is immers online, dus je kunt via internet geld storten, het spaartegoed bekijken, en soms zelfs geld opnemen of overboeken.

Vandaag de dag bieden nagenoeg alle banken doe mogelijkheid om te sparen via internet, want bijna iedere bank biedt ruime mogelijkheden om alle bankzaken online te doen. Dit kost, vanzelfsprekend, wel een bepaald bedrag per maand of jaar, maar dat weegt natuurlijk niet op tegen de vele voordelen om niet meer naar de bank te hoeven gaan.

Helaas is het sparen via internet ook wel eens in een minder mooi daglicht komen te staan. Denk bijvoorbeeld maar aan de Icesave-affaire, waarbij je bij een IJslandse bank een enorm hoge rente kon krijgen. Eigenlijk kan iedereen vooraf al raden dat deze rente te hoog, en te mooi was om waar te zijn. Enerzijds raakten veel mensen veel geld kwijt, en anderzijds werd gelukkig een deel gegarandeerd door de overheid. Dat is overigens altijd zo, bij alle soorten spaarrekeningen, maar wel gegarandeerd tot een bepaald bedrag.

Het is misschien overbodig, maar hoge rentes lijken misschien aantrekkelijk, maar als andere banken veel minder rente bieden, kun je eigenlijk vooraf al raden dat het of geen zuivere koffie is, of te mooi is. Dat is van toepassing bij sparen via internet, maar ook van toepassing bij sparen op de traditionele wijze.

Normaliter geven banken ongeveer dezelfde rente op spaartegoeden. Daar kan wel eens 0,1 of 0,2 procent verschil in zitten, maar meer absoluut niet.

Krijg je bij een bank, via internet of via een bankfiliaal, een rente aangeboden die veel hoger ligt dan elders, is het enige juiste advies om er met een grote boog omheen te lopen.

Wel is het zo dat de rente bij sparen via internet wat hoger is dan bij sparen via een bank, waar je persoonlijk heen moet om te storten of op te nemen.

De reden daartoe is eigenlijk ook wel logisch. Bij sparen via internet, waar de klant zelf het storten, overmaken en opnemen doet, heeft de bank veel minder kosten. Het zijn immers veel werkzaamheden waarvoor bij een normale spaarrekening iemand aan de balie van de bank moet zitten. Dat hoeft bij sparen via internet niet, dus heeft de bank minder kosten, en geeft dus vaak een ietwat, je moet dan denken aan kleine verschillen, hogere rente.