Dit jaar zijn er veel gadgets uitgekomen. We zagen al een paar mooie producten op de Amerikaanse techbeurs CES. Dit zijn de trendsetters voor het komende jaar. Deze gadgets worden dan nog verder uitgebreid of opnieuw uitgevonden.
We stellen je niet alleen voor aan gadgets, maar doen ook een korte voorspelling over twee belangrijke trends van nu. Zo gaan we bijvoorbeeld meer wearables zien en loopt de ontwikkeling van Virtual Reality en Augmented Reality als een trein. Waar mogen we verder het komende jaar op rekenen? We zetten de beste gadgets en trends op een rijtje.
L’Oréal UV Sense: een datasensor op je vinger
De UV Sense van L’Oréal doet qua uiterlijk wat denken aan een grote stip nagellak, maar het is toch echt een kleine sensor. Met deze sensor is het mogelijk om blootstelling aan ultraviolet te detecteren. Op die manier kun je bijhouden hoeveel straling van de zon je hebt gehad. Daarnaast heeft het apparaatje ook een NFC-antenne, temperatuursensor en is bovendien vrij van batterijen.
Deze sensor kan wel drie maanden data opslaan en kan informatie doorgeven aan een bijbehorende app. Hiervoor hoeft de gebruiker alleen het apparaatje dicht bij de smartphone te houden. Het ontwerp komt van Yves Béhar, wat meteen verklaart waarom het er eerder uitziet als kunst voor op de nagel dan als een wearable.
Keychain Virtual Keyboard
De Bluetooth Laser Projection Keychain Virtual Keyboard van SHOWME gaat nog eens van pas komen. Je hebt met deze sleutelhanger namelijk altijd een toetsenbord bij de hand. Het enige dat je nodig hebt, is een vlak oppervlak. De sleutelhanger maakt verbinding met desktopcomputers, laptops en apparaten die Bluetooth ondersteunen.
Je kunt er niet alleen mee typen: er zit ook een multi-touch muisfunctie op. Deze ondersteunt gebaren met twee vingers. Handig, zo’n toetsenbord, want het is compact, licht en je hebt het altijd bij de hand. Dit is een mooie oplossing voor vergaderingen en zakenreisjes.
My Special Aflac Duck
Dit jaar was er op de Amerikaanse techbeurs CES een bijzondere gadget te zien: My Special Aflac Duck. Normaal gesproken zijn smart toys ontworpen met als doel spelend leren, maar in dit geval is het anders. Dit interactieve speelgoed is ontworpen door Sproutel, om kinderen met kanker te helpen.
Kinderen kunnen met deze eend onder meer hun gevoelens uiten, door een token tegen de borst van de eend te houden. Houd je een token met een lachend gezicht tegen de borst, dan reageert de eend ook lachend. Op deze manier weet een kind dat er altijd iemand in de buurt is die hem of haar begrijpt. Deze eend werkt dus als therapeutisch speelgoed.
Naar alle waarschijnlijkheid komt My Special Aflac Duck in 2022 gratis beschikbaar voor kinderen in het Aflac Cancer and Blood Disorders Center of Children’s Healthcare in Amerika.
Vuzix Blade Augmented Reality Glasses
Nu Augmented Reality steeds belangrijker wordt, springen ontwikkelaars van gadgets in op de trend. Vuzix Blade Augmented Reality Glasses is niet alleen een Augmented Reality-bril, maar het is een alles-in-één-applicatie die meer kan dan alleen objecten in perspectief plaatsen.
De bril biedt bijvoorbeeld ondersteuning voor Alexa, zodat je de bril kunt vragen naar het weerbericht en naar een geschikte route als je aan het lopen bent. Deze bril ziet iets prominenter in het gezichtsveld van de gebruiker dan de Google Glass, die we jaren geleden zagen. Het beeld is scherper en kleurrijker dan andere brillen. Het enige dat nu nog ontbreekt is interessante apps die Alexa’s mogelijkheden mixen met augmented reality. Dat zou ervoor zorgen dat Blade AR veel potentieel heeft.
Virtual Reality-gadgets
Naast Augmented Reality, wordt ook Virtual Reality belangrijker. Een goede VR-bril is tegenwoordig goed betaalbaar en complete marketingteams zitten er klaar voor om de brillen op grote schaal te kunnen inzetten. Virtual Reality is op dit moment vooral hot in de gaming industrie, maar eigenlijk is het overal inzetbaar.
Gameontwikkelaars deden vorig jaar proeven met trackers, zodat je hele lichaam in de VR-wereld zichtbaar werkt. Tesla deed daar nog een schepje bovenop en presenteerde een volledig pak, waarmee je helemaal in de virtuele realiteit terechtkomt.
Virtual Reality ligt dus helemaal niet stil. Misschien brengt het ons in het komende jaar mooie verrassingen. We kunnen het dan inzetten voor allerlei nuttige toepassingen, zoals het trainen van medewerkers in speciale situaties.
Philips SmartSleep
Op een goede manier slapen verbetert je concentratie. Daarom draait het bij de Philips SmartSleep niet om hoeveel je slaapt, maar om hoe goed je slaapt. Deze hoofdband zendt een toon uit, dat de diepe slaap bevordert. Dit is de fase waarbij de golffrequentie in de hersenen op zijn laagst is, en je het traagst ademt.
Philips claimt dat uit onderzoeken blijkt dat dit type slaap de gebruiker van de SmartSleep alerter maakt en dat het apparaat het concentratievermogen verhoogt. Twee sensoren in de hoofdband detecteren wanneer je in slaap valt en wanneer je in diepe slaap bent. Een algoritme past dan automatisch het volume en het niveau van de toon aan, zodat je activiteiten in je hersenen verder afnemen.
Meer wearables in 2022
Nu we de smartbrillen, sensoren en hoofdbanden hebben besproken, mogen we veilig concluderen dat in 2022 de trend rondom wearables zich voortzet. Waar we bij een wearable eerder alleen dachten aan (sport)horloges, mogen we nu aan allerlei apparatuur denken.
Of het nu gaat om een Fitbit of een Apple Watch, een slimme bril of een sensor op je vinger: deze apparaten gaan ons nog beter helpen bij onze dagelijkse activiteiten. Het uiteindelijke doel is een gezondere lifestyle. Met een gezondere leefstijl zullen we ons minder vaak ziek melden op het werk, productiever worden en krijgen we de mogelijkheid om slimmer te werken, in plaats van harder.