Het klinkt misschien gek, maar een verzekering is niet alleen maar een vorm van zekerheid, als er onverhoopt iets mocht gebeuren.
Want dat is eigenlijk het geval bij alle verzekeringen, die je voor uiteenlopende gebeurtenissen en schades kunt afsluiten.
Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld de inboedelverzekeringen, en natuurlijk de woonhuisverzekering. De eerste dekt daarbij schade aan datgene dat niet nagelvast met huis of woning verbonden is, de tweede dekt eventuele schade aan het pand of de woning.
Beide verzekeringen zijn best wel duur te noemen, en dus wordt er voor veel mensen op bespaard, althans veel mensen proberen te bezuinigen op dit soort verzekeringen. Maar eigenlijk is dat een geheel foute insteek.
Verzekeringen heb je namelijk pas nodig als er een schade is ontstaan, bijvoorbeeld aan iets in jouw inboedel. Natuurlijk hoop je dat dat niet zo snel zal gebeuren, en statistisch gezien valt het risico dat er schade aan je inboedel is, ook eigenlijk best wel mee.
Maar neem nou iets kleins, zoals wateroverlast door de wasmachine die kapot is gegaan, of een inbraak in jouw huis of woning. Bij beide kan de schadepost toch al snel oplopen tot enkele honderden, of duizenden euro’s.
Ben je niet verzekerd dan kun je deze schade helemaal uit eigen zak betalen.
Terwijl je bijvoorbeeld steeds vaker hoort dat er ergens is ingebroken. De premie voor de inboedelverzekering of woonhuisverzekering mag dan wel relatief hoog zijn, als je schade krijgt ben je blij dat je een verzekering hebt afgesloten.
Toch kun je in veel gevallen best wel enigszins besparen op dit soort verzekeringen. Dat kun je doen door goed te gaan vergelijken, en om eens te kijken of je niet oververzekerd bent. Want beide kost gewoon geld, dat je bij schade niet terug krijgt.
Om met de oververzekering te beginne, zijn er bij verschillende instanties lijstjes te krijgen waarmee je de waarde van de inboedel kunt berekenen. Het blijkt namelijk dat veel mensen oververzekerd zijn, en het is dan ook helemaal niet verkeerd om eens te bekijken wat de nieuwwaarde van de inboedel daadwerkelijk is. Is dit veel lager dan de verzekerde som bij de inboedelverzekering, kun je dit laten verlagen.
Ook kun je vanzelfsprekend eens kijken of de premie bij een andere verzekeringsmaatschappij, lager zou uitvallen. Bedenk dan wel om ook goed naar de voorwaarden en de dekking te kijken.
[wp_ad_camp_1]