Sportkleding

Welke loopschoen past bij mij?

Welke hardloopschoen past bij mij? Het kiezen van de juiste hardloopschoen kan lastig zijn. Afhankelijk van waar je gaat winkelen, sta je misschien voor een muur vol schoenen die doorspekt is met uitdrukkingen als “motion control”, “stabiliteit” of “minimaal” – zonder een flauw glimp van waar te beginnen. Want de juiste kleding bij het sporten, en de schoenen, zijn erg belangrijk.

In plaats van uw eigen beslissing te nemen, kunt u het beste naar een winkel gaan die gespecialiseerd is in hardloopschoenen en advies krijgen van professionals die weten wat bij uw voetvorm en gang past. Zelfs als je vrienden misschien van een bepaald merk houden, betekent dit niet dat hetzelfde merk voor jou ideaal is. De juiste schoen kan je veel pijn besparen en blessures voorkomen. Het geld wordt in ieder geval verstandig belegd. Als u geen gespecialiseerde winkel bij u in de buurt kunt vinden, zorg er dan voor dat u weet wat er momenteel op de markt is voordat u gaat winkelen, zodat u op zijn minst van de verschillende opties hebt gehoord.

Ontdek welk type voet je hebt en of je boog laag, normaal of hoog is.
Als u niet zeker bent van de kromming, kunt u deze bepalen met een eenvoudige “natte test”: dompel uw voet in water zodat de hele onderkant nat is. Ga op een stuk papier of een papieren draagtas staan, til vervolgens je voet weer op en kijk naar de afdruk. Hieruit kunt u het volgende zien:

  • Lage voetboog: als u bijna de hele voetafdruk ziet, is uw voetboog vrij laag en zal uw voet waarschijnlijk naar binnen draaien als u rolt of loopt. Afhankelijk van hoe uitgesproken deze rotatie is, moet je op zoek gaan naar een schoen om de beweging te stabiliseren of te beheersen.
  • Normale boog: als ongeveer de helft van uw boog zichtbaar is als afdruk, is uw pronatie (of inwaartse rotatie) natuurlijk. Dit is het meest voorkomende type voet, het voelt comfortabel aan in de meeste schoenen.
  • Hoge boog: als je alleen de bal van de voet ziet, een dunne lijn aan de buitenkant van je voet en je hiel, heb je een zeer hoge boog. In dit geval zullen uw voeten waarschijnlijk naar buiten draaien als u loopt of rent terwijl u rolt. Zoek een goed geveerde, flexibele schoen die schokken beter kan absorberen. Inlegzolen kunnen ook je hielen en voetboog ondersteunen. U kunt speciale inlegzolen kopen die zijn aangepast aan uw schoenmaat en behoeften afzonderlijk.

PRONATIE

Pronatie beschrijft de naar binnen of naar buiten draaiende voet bij het landen en afrollen. Er zijn drie verschillende soorten pronatie:

  • Overpronatie treedt op wanneer de voet naar binnen draait, wat uw spieren in uw benen en voeten kan belasten. Mensen met overpronatie hebben meestal lage bogen. Stabiliserende schoenen en motion control schoenen helpen de sterke bocht naar binnen te compenseren.
  • Men spreekt van onderpronatie (of supinatie) wanneer de voeten naar buiten draaien bij hardlopen of lopen. Mensen met onderpronatie hebben meestal een hoge boog of zogenaamde holle voeten. Zoek naar schoenen met extra vulling om de impact van je voeten te dempen.
  • Natuurlijke pronatie is de meest voorkomende vorm en betekent dat de voet normaal maar niet overdreven draait. De beste zijn stabiliserende schoenen, die flexibeler zijn dan die voor bewegingsbeheersing, maar toch goede grip bieden.

Bodemtextuur en ondergrond

Als u eenmaal uw voettype en pronatie kent, bedenk dan op welk oppervlak u het meest zult lopen.

  • Schoenen voor loopbanden of asfalt: de meeste beschikbare hardloopschoenen vallen in deze categorie. Ze zijn bedoeld voor gebruik op harde, vrij gladde oppervlakken, zoals trottoirs, wegen en verharde paden.
  • Trailschoenen: ze worden gekenmerkt door agressieve loopvlakpatronen die de stabiliteit op oneffen terrein verhogen. Ze hebben ook stijvere zolen en scoren met extra teenbescherming om je voeten te beschermen tegen stenen, wortels, enz.
  • Minimale schoenen of schoenen op blote voeten: deze flexibele lichtgewichten hebben nauwelijks padding en hebben weinig ondersteunende functie. Als je minimale schoenen wilt uitproberen, vergeet dan niet dat je voeten en spieren aan dit type schoen moeten wennen.

Wanneer moet ik nieuwe loopschoenen kopen?

Maak niet de fout om te denken dat perfect passende hardloopschoenen alleen lonen voor degenen die 100 km per week hardlopen. Incidentele hardlopers kunnen ook verwondingen oplopen door versleten of ongeschikte schoenen.

Waar moet u nog meer op letten bij het kopen van schoenen: In het teengedeelte moet er een vingerbreedte zijn tussen uw langste teen en de schoen wanneer u staat. Dat betekent dat je een halve maat tot een hele maat moet passen