Vriezer

Wie heeft de vriezer uitgevonden?

Een vraag die niet onbelangrijk is, want de vriezer en koelkast zijn zeer innovatieve uitvindingen. Stel je voor dat er geen apparaat is waarmee je voedsel kunt koelen en invriezen.
Zou dat niet verschrikkelijk zijn? Hoe hebben mensen het in het verleden gedaan en wie heeft de koelkast en vriezer eigenlijk uitgevonden?

De revolutionaire uitvinding van de vriezer

Als u vandaag uw koelkast opent, spreekt dat voor zich. Fruit, groenten en ander bederfelijk voedsel gaan maanden mee in de vriezer. Je kunt het het hele jaar door op voorraad in de supermarkt kopen, er vers en gezond van genieten. Het was echter niet altijd zo. Onze comfortabele eetgewoonten werden alleen mogelijk gemaakt door de uitvinding van kunstmatige verkoudheid.

Wie heeft de vriezer uitgevonden?

We zijn de uitvinder Clarence Birdseye de wetenschap verschuldigd dat vanaf -18 ° C alle chemische en biologische processen in voeding stilvallen. Maar het was de Duitse ingenieur Carl von Linde, geboren in 1842, die de ontwikkeling van de koelkast mogelijk maakte met zijn Linde-proces. In 1876 ontwikkelde hij de eerste technisch-chemische koelmachine met het vloeibaar maken van ammoniak. Zijn koeltechniek bediende aanvankelijk alleen brouwerijen, zuivelfabrieken, slachthuizen, chocoladefabrieken en de voedingsindustrie. De koelkast kwam later in huishoudens.

Hoe werd er gekoeld??

Zelfs in de oudheid koelden mensen hun eten. Hoe ze het deden, hing af van waar ze woonden. Alpenbewoners gebruikten gletsjerijs en sneeuw om af te koelen. Er waren ijskelders waarin ijs werd opgeslagen. Houten kisten met metalen beslag werden in gaten in de grond begraven of gekoeld achter dikke muren. Mensen die in warmere streken woonden, kookten hun voedsel, zouten vlees, rookten vis, zouten of gedroogde het.

Hoe waren de eerste modellen?

Voor de eerste modellen werd ammoniak, methylchloride of zwaveldioxide gebruikt. Ze lekten echter en de ontsnappende gassen waren zeer giftig. Het waren kastachtige containers op vier poten die naar ammoniak stonken en een gierend geluid maakten.
De naam “vriezer” dankt zijn woordoorsprong ook aan deze kastachtige containers. De modellen leken eigenlijk op kasten.

Wanneer waren de eerste modellen voor thuis?

In 1879 verkocht Carl von Linde de octrooirechten op zijn koelmachines aan Amerika. Fluorkoolstof (CFC) werd ontdekt als een nieuw koelmiddel. In 1926 rolde de eerste koelkast in Amerika van de lopende band en tegen het einde van de jaren dertig bezat elke tweede Amerikaan er een.
Pas in de jaren vijftig kwam de koelkast naar Duitsland en werd een bestseller. Steeds meer winkels boden ook diepvriesproducten aan.
In 1970 was de koelkast standaard in elke ingerichte keuken. Het probleem dat CFK’s schadelijk waren voor de ozonlaag, dat in de jaren tachtig werd ontdekt, werd in de jaren negentig opgelost. De koelkasten van tegenwoordig werken met milieuvriendelijke koelmiddelen zoals isobutaan.
Moderne koelapparaten zijn energiebesparend. Er zijn huisvriezers in alle maten voor kleine of grote gezinnen. Er zijn ook ruimtebesparende mini-vriezers verkrijgbaar. De kleine mini-vriezers zijn op vele manieren te gebruiken, ze zijn geschikt voor eenpersoonshuishoudens, voor op kantoor of in de caravan.
Diepvriezers hebben ons leven radicaal veranderd. IJs is bijzonder populair en Duitsers eten 110 schepjes of acht liter ervan per jaar. Misschien herinnert u zich dit de volgende keer dat u uw koelkast opent.

In 1879 kon je overigens nog niet zoeken naar een vriezer aanbieding, omgerekend heeft de eerste vriezer een vermogen gekost.