Zakelijke auto verzekeren: hoe werkt dat?

Als ondernemer is de kans groot dat je een bedrijfswagen zult gebruiken. Staat deze auto op de balans van je onderneming? Dan ben je verplicht om een zakelijke autoverzekering voor deze wagen af te sluiten. Hieronder lees je meer over dit type verzekering en hoe je te werk gaat om er eentje af te sluiten voor jouw bedrijfsauto.

Waarom een zakelijke autoverzekering?
Op het moment dat de wagen die jij zakelijk gebruikt op de balans van je onderneming staat, beschouwt de Belastingdienst deze auto officieel als bedrijfswagen. Rijd je in deze auto schade, dan dekt een particuliere autoverzekering deze schade in veel gevallen niet. Omgekeerd kan het wél zo zijn dat een verzekering veroorzaakte schade dekt wanneer je privé met je bedrijfswagen op pad was. Dit is afhankelijk van de gekozen dekking van je zakelijke autoverzekering.

Welke dekkingsopties zijn er?
Bij particuliere autoverzekeringen zijn er drie gangbare dekkingsvarianten. Hetzelfde geldt voor zakelijke autoverzekeringen. Minimaal ben je bij wet verplicht een WA-verzekering af te sluiten. Deze basisverzekering dekt schade die je bij iemand anders veroorzaakt. Ter aanvulling op je zakelijke WA-verzekering kun je kiezen voor beperkt casco of volledig casco. Laatstgenoemde wordt ook vaak allrisk genoemd. Met een allrisk verzekering wordt onder meer ook schade die je zelf veroorzaakt aan eigen wagen gedekt.

Bedrijfsauto of bestelwagen?
Er zijn verschillende soorten zakelijke autoverzekeringen op de markt. Rijd je voor je zaak in een reguliere personenauto, dan zul je uitkomen bij een zakelijke personenautoverzekering. Op het moment dat je goederen vervoert zul je waarschijnlijk een bestelwagen hebben. Dit type zakelijke wagen vraagt om een bestelautoverzekering. Bestelwagens hebben grijze kentekens. Aan een grijs kenteken zitten financiële voordelen verbonden voor ondernemers. Zo betaal je minder wegenbelasting. Om misbruik te voorkomen zijn er wel strenge voorwaarden verbonden aan de aanvraag van een grijs kenteken voor een bestelwagen.

Hoe maak je een keuze?
Het afsluiten van de juiste zakelijke autoverzekering voor jouw bedrijfswagen en de hoogte van de premie hangt af van verschillende factoren. Denk onder meer aan de dagwaarde, het aantal schadevrije jaren, het merk van je wagen en de leeftijd van de bestuurder. Een zakelijke autoverzekering vergelijken doe je eenvoudig online. Op die manier krijg je alvast een idee van het aanbod. Kijk daarbij niet alleen naar de premies maar vooral ook naar de polisvoorwaarden. Liever een beetje hulp? Breng dan een bezoekje aan een financieel adviseur voor verzekeringsadvies op maat, passend bij jouw specifieke situatie.